Joan Miró

Den spanske maleren, Joan Miró, som ble født i Barcelona i 1893 og døde i Palma de Mallorca i 1983, etterlot seg en viktig arv som inngår blant de mest originale av det 20. århundre. Hans arbeid, generelt, vil være merket med en klar surrealistisk tendens, der rike minnet og fantasifulle fantasi skulle ta prioritet.

Han studerte ved La Lonja School of Fine Arts i Barcelona, og i 1918 satte opp sin første individuelle utstilling i Dalmau Gallerier, i samme by. Hans arbeider før 1920 (datoen for sin første reise til Paris) reflekterer påvirkning av forskjellige trender, som den rene og klare farger som brukes i Fauvisme, figurer tatt fra kubismen, innflytelse fra folkloristisk katalansk kunst og romerske fresker fra kirkene.

Hans tur til Paris introduserte ham til og utviklet sin trend med surrealistiske maleri. I 1921 viste han sin første individuelle utstilling i Paris, på La LICORNE Galleri. I 1928 stilte han med en gruppe av surrealister i Pierre galleriet, også i Paris, men Miró var alltid å opprettholde sin selvstendige kvaliteter med hensyn til grupper og ideologier.

Fra 1929-1930, begynte Miró å fatte interesse for objektet som sådan, i form av collager. Dette var en praksis som skulle føre til hans lage surrealistiske skulpturer. Hans pinte monstre dukket opp i løpet av dette tiåret, noe som banet vei for en konsolidering av hans plast vokabular. Han eksperimenterte også med mange andre kunstneriske former, for eksempel gravering, litografi, akvarell, pastell, og male over kobber. Hva er spesielt markert fra denne perioden, er de to keramiske veggmaleriene som han laget til UNESCO-bygningen i Paris (The Wall of the Moon og Wall of the Sun, 1957-1959).

Det var på slutten av 60-tallet da hans siste periode var preget og som varte til han døde. I løpet av denne tiden, konsentrerte han mer og mer på monumentale og offentlige arbeider. Han var preget av kroppsspråk og friskhet som han utførte sine lerreter, i tillegg til spesiell oppmerksomhet han betalte til materiell og stempelet han fikk fra informalism. Han konsentrerte seg renter på symbolet, ikke gi for mye vekt på den representerer tema, men med måten symbolet dukket opp som stykke arbeid.

I 1976 ble Joan Miró Foundation Centre of Contemporary Art Study ble offisielt åpnet i byen Barcelona, og i 1979, fire år før han døde, ble han utnevnt til Doctor Honoris Causa ved Universitetet i Barcelona.

Fra serien Ubu Roi. Litografi. Blyantsign M. Oppl.75. 47x64

Litografi 1. Blyantsign Miro.Nr 40 av 75. 51x73

Litografi 2. Blyantsign Miro. HC.30x46

Litografi 3. Blyantsign Miro. HC. 68x50

Litografi 4. Signert i platen. 38x27

Litografi 5. Sign i platen. HC. 37x63   

Litografi 6. usignert. 31x24

Radering m carborundum. HC. Blyantsign Miro. 39x24

Kjeldsen Art er en privat kunstsamling som ble startet i 2008 og holder til på Kråkerøy.

Intensjonen er å presentere norske, internasjonale og cubanske kunstnere gjennom åpne utstillinger og private visninger. Hovedvekten vil ligge på samtidskunst. 

Jeg har private visninger for kunstsamlere og interesserte. Utstillinger er kun åpne i perioder hvert år. Private visninger kan avtales. 

 

Kjeldsen-Art

Kråkerøy, Fredrikstad

olav.kunst@gmail.com

Telefon: +47 90 68 78 77

(bruk gjerne SMS)

 

Besøk/visning etter avtale

Bilder Juan Miro fra serien;  Maravillas con variaciones

Litografi 1. Signert i platen.

Litografi 2. Signert i platen.

Litografi 3. Signert i platen.

Litografi 4. Signert i platen.

Litografi 5 Signert i platen.

Litografi 6 Signert i platen.

Litografi 7 Signert i platen.

Litografi 8 Signert i platen.

Litografi 9 Signert i platen.

Litografi 10 Signert i platen.

Litografi 11 Signert i platen.

Litografi 12 Signert i platen.

Maravillas con variaciones

Litografi 13. Sign i platen.