File:Leonor Fini.jpg

Leonor Fini               Født.: 1907 til 1918 januar 1996

Født i Buenos Aires , Argentina , ble hun vokste opp i Trieste , Italia . Hun flyttet til Milan i en alder av 17, og deretter til Paris, i enten 1931 eller 1932. Der ble hun kjent med, blant mange andre, Paul Éluard , Max Ernst , Georges Bataille , Henri Cartier-Bresson , Picasso , André Pieyre de Mandiargues , og Salvador Dalí . Hun reiste i Europa med bil med Mandiargues og Cartier-Bresson hvor hun ble fotografert naken i et svømmebasseng av Cartier-Bresson. Fotografiet av Fini solgt i 2007 for $ 305 000 - den høyeste prisen som er betalt på auksjon for en av sine arbeider til denne datoen.

Hun malte portretter av Jean Genet , Anna Magnani , Jacques Audiberti , Alida Valli , Jean Schlumberger (smykker designer) og Suzanne Flon i tillegg til mange andre kjendiser og rike besøkende til Paris. Mens han jobbet for Elsa Schiaparelli hun tegnet flacon for parfyme, "sjokkerende", som ble den mest solgte parfyme for Huset Schiaparelli. Hun designet kostymer og dekorasjoner for teater, ballett og opera, inkludert den første balletten utført av Roland Petit 's Ballet de Paris, "Les Demoiselles de la nuit", med en ung Margot Fonteyn . Dette var en betaling av takknemlighet for å ha Fini har vært medvirkende i å finne finansiering for det nye selskapet ballett. Hun har også designet kostymer til to filmer, Renato Castellani's Romeo og Julie (1954) og John Huston er en tur med Love and Death (1968), som spilte 18 år gamle Anjelica Huston ogMoshe Dayan 's sønn, Assaf.

Hun sa en gang,

Ekteskap aldri appellert til meg, har jeg aldri levd med en person. Siden jeg var 18, har jeg alltid foretrukket å leve i en slags fellesskap - Et stort hus med min atelier og katter og venner, en med en mann som var heller en kjæreste og en annen som var mer en venn. Og det har alltid arbeidet.

Fini slutt giftet seg to ganger, men: først til en italiensk adelsmann, hennes elsker Marquis Stanislao Lepri, og senere til grev Sforzino Sforza. På et besøk i Roma noen år senere, falt Fini forelsket i en polsk forfatterKonstanty Jeleński , kjent som Kot. Hun var glad for å oppdage at han var uekte halvbror av Sforzino, som nå hadde forlatt henne. Kot sluttet Fini og Lepri i Paris leiligheten og de tre forble uatskillelige helt til deres død. Hun har også ansatt en assistent til å bli med i husholdningen, som han beskrev som en liten bit av fengsel og mye teater. En av hans jobber var å se etter at hennes elskede persiske katter. Etter hvert fikk hun 17 av dem, de delte sin seng, og på måltider, fikk lov til å streife rundt på spisebord velge velsmakende retter - og ve betide de gjestene som klaget.

På 1970-tallet, skrev hun tre romaner, Rogomelec Moumour, Contes pour enfants velu og Oneiropompe . Hennes venner inkludert Jean Cocteau , Giorgio de Chirico , og Alberto Moravia , Fabrizio Clerci og de fleste andre kunstnere og forfattere som lever i eller besøke Paris. Hun illustrert mange verker av de store forfattere og poeter, blant annet Edgar Allan Poe , Charles Baudelaire og Shakespeare , samt tekster av nye forfattere. Hun var veldig sjenerøs med henne illustrasjoner og donerte mange tegninger til forfattere for å hjelpe dem å komme publisert. Hun er kanskje best kjent for sine grafiske illustrasjoner for Histoire d'O.

Det har blitt sagt om henne at hun er den eneste kunstneren til å male kvinner uten unnskyldning. Mange av hennes malerier har sterke, vakre kvinner (mange ganger minner seg selv) i seremonielle eller provoserende situasjoner. Menn blir ofte framstilt som smidig tall som er under beskyttelse av hennes kvinner. Sfinksen og katter spille store deler i hennes malerier, som gjør temaet "den doble". Hun var like flinke til etsing, tegning, akvarell og oljemaleri. Hun bodde med mange katter, opptil totalt 23 på en gang. Sykdommen til en av kattene kunne sende henne inn i en dyp depresjon.

En biografiske sangen om Leonor Fini liv er kjennetegnet på walisisk artist Katell Keineg 's 1997 andre album, Jet

Dansere. Litografi. 45x38. Oppl 250

Fra teater 1. radering. 49x42. Oppl 275

Fra teater 2. Radering. 49x42. Oppl 275

Kattekvinne. Radering. 23x12. Oppl 20

Kvinneportrett. Litografi. 65x50.Oppl 300

Radering 1. 33x41 Oppl 275

Radering barn 3. 30x21. Oppl 75

Radering barn 2. 30x21. Oppl 75 (2)

Radering barn 1. 30x21. Oppl 75

To kvinner. Litografi. 45x37. Oppl 297

Teater. Litografi. 45x38. Oppl 250

Tusjtegning. 30x22.

Fra teater 3. Radering. 49x42. Oppl 275

Radering 2. 36x28

Radering 3. 36x28.Oppl 150

Radering 4. 45x34. Oppl 150

Kjeldsen Art er en privat kunstsamling som ble startet i 2008 og holder til på Kråkerøy.

Intensjonen er å presentere norske, internasjonale og cubanske kunstnere gjennom åpne utstillinger og private visninger. Hovedvekten vil ligge på samtidskunst. 

Jeg har private visninger for kunstsamlere og interesserte. Utstillinger er kun åpne i perioder hvert år. Private visninger kan avtales. 

 

Kjeldsen-Art

Kråkerøy, Fredrikstad

olav.kunst@gmail.com

Telefon: +47 90 68 78 77

(bruk gjerne SMS)

 

Besøk/visning etter avtale