Navnet hans var Friedrich Stowasser da han ble født, men han forandret fornavn og etternavn selv. Det fulle navnet hans ble «Friedensrerich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser». Fornavnet Friedensreich betyr både fredfull og fredelig land. Mellomnavnene «Regentag» og «Dunkelbunt» valgte han selv, og de kan oversettes til «Regndag» og «Mørkt fargerik». "«Hundertwasser» betyr, grovt oversatt, «hundre vann». Stowasser og Hundertwasser betyr det samme, men «Sto» var det slaviske ordet for «Et hundre», mens «Hundert» var det tyske ordet for det samme. Man kan si at navnet hans betyr «Fredlig-land hundre-vann».

 

Hundertwasser ble født inn i en jødisk familie i Wien 15. desember 1928. Før han fylte tjue år, var hele morsiden av slekta hans blitt drept i Holocaust.

1936 begynte han på Montessoriskolen, som trolig fikk han til å tenke mye selv og utvikle sin egen stil, i tråd med denne skolens tenkning. Han begynte å lage egne verker på slutten av 1940-tallet, og begynte på Akademie der bildenden Künste Wien i 1948. Det er hevdet at hans virkelige kunstliv begynte da han oppdaget og fascinerte seg over kunsten til Egon Schiele.

Han elsket New Zealand, og han definerte det som sitt offisielle hjemland. Det sies at han hadde klokken stilt til den new zealandske tidssonen, uansett hvor han var i verden. Her ble han også begravet etter sin død, 19. februar 2000. Han ble 71 år.

 

Hundertwassers konservative stil kan nesten sammenliknes med Gaudí i Art Nouveau. Han ville gjenforene menneskene med naturen, og ville ikke ha rette linjer i sine verker. Han var veldig inspirert av planter og naturen, og brukte mange organiske former. Han sto for individualisme, og mente at hver og en hadde en plass i helheten. Et annet kjennetegn var ofte sterke, lyse farger.

Han definerte ofte stilen sin som transautomatisme.

Transautomatisme er en moderne malerstil stiftet av Friedensreich Hundertwasser. Transautomatisme er en type surrealisme, der det er fokus på kunstnerens og publikums fantasi. De som ser på skal kunne oppfatte samme bilde forskjellig. Det handler om hvordan vi vil oppfatte det, og ikke nødvendigvis hva kunstneren vil at vi skal se.

Friedensrerich Hundertwasser

Friedensreich Hundertwasser, Vue de ville / City ViewTropenchinese von Künstler Friedensreich Hundertwasser

Litografi. Spesialtrykk m preg mm. Oppl 4200. 1972. 100x72

Til Salgs

Kjeldsen Art ble startet i 2008 og holder til i Fredrikstad.

Intensjonen er å presentere norske, internasjonale og cubanske kunstnere gjennom åpne utstillinger og private visninger. Hovedvekten vil ligge på samtidskunst. 

I 2009 arrangerte Kjeldsen Art 2 utstillinger i Galleri Knollen på  Byens marker i Fredrikstad: I juni en utstilling av 5 cubanske kunstnere: Alexis Pantoja, Rigoberto Mena, Orestes Gaulhiac, Jose Antonio Oliva og Rafael Rodriguez Escobar.

I september en utstilling av 20 hovedverk i Frans Widerbergs grafiske produksjon. 

I tillegg har galleriet hatt private visninger for kunstsamlere og interesserte. Galleriet er kun åpent i perioder hvert år, på vinteren,våren og høsten. Private visninger kan avtales. 

 

Kjeldsen-Art AS

Fredrikstad

olav.kunst@gmail.com

Telefon: +47 90 68 78 77  og 69 34 32 25 eller

+47 99 03 07 15 (bruk gjerne SMS)

 

Besøk/ visning etter avtale, send oss gjerne en mail og vi sender deg en katalog for utstillinger.