Horst Janssen født: 14 november 1929 - 31. august 1995)

Han ble født i Hamburg . Hans mor, Martha Janssen, var en sydame fra Oldenburg , han har aldri kjent sin far. Janssen var oppdratt i Oldenburg av sin mor og besteforeldre i Lerchenstraße fjorten. Hans bestefar adopterte ham, og ble senere vedtatt av vergemålsloven domstolen i 1939 etter dødsfallet til sin bestefar.

I 1942 ble han student ved Napola (Nationalpolitischen Erziehungsanstalt - National Political Education Institute) i Haselünne , Emsland , der en formingslærer Hans Wienhausen oppmuntret hans kunstneriske talent. Hans mor døde i 1943. I 1944 flyttet han til Hamburg, etter å ha blitt adoptert av sin mors yngre søster Anna Janssen, som bodde i byen. Han tilbrakte slutten av krigen og etterkrigstida med sin tante Anna i Burchardstraße. De flyttet senere til Warburgstraße (Harvestehude). I 1946 i en alder av seksten år begynte Janssen ved Landeskunstschule (Regional Art School) i Hamburg. Han var en fremragende elev av Alfred Mahlau fra begynnelsen.

Hans første utgivelse var en tegning i den ukentlige tidsskriftet Die Zeit i 1947, etterfulgt året etter utgivelsen av sin første bok, den barneboken Der Wettlauf Zwischen DEM Hasen und DEM Igel . I 1950 sitt første barn, sønnen Clemens, ble født, og hans andre bok, The kappløp mellom haren og pinnsvinet , ble utgitt. Janssen produserte sin første tresnitt , påvirket av Edvard Munch . Dominerende temaer ble dyr sammen med mann og kvinne. I 1952 mottok han et stipend Lichtwark i Hamburg. Rundt samme tid ble han tvunget til å forlate Landeskunstschule. Året etter ble han arrestert etter at en full slåsskamp, og prøvde ved mistanke om drap. Janssen endelig fikk en betinget dom for drukkenskap. Hans liv var preget av mange ekteskap, frittalende meninger, alkoholisme, og uselvisk hengivenhet til kunsten grafikken.

I 1954 tok han opp litografi og giftet seg med Marie Knauer i 1955, som ga ham hans andre barn, datteren Katrin (klengenavnet Lamme) i 1956. I denne perioden jobbet han hardt med en serie av storskala farge tresnitt som ble vist i sin leilighet i 1957. Janssen fikk anerkjennelse og samme år hadde en utstilling i Hannover i Hans Brockstedt Gallery. Etter denne vellykkede showet, han plutselig byttet til etsing , bli en elev av Paul Wunderlich , som han senere regnet som en rival. I 1959, hans ekteskap med Marie endte i skilsmisse. Hans kunst er nå påvirket av Art Brut og Jean Dubuffet . Et nytt ekteskap, til Birgit Sandner, ble etterfulgt av separasjon et par uker senere. Året etter, 1960, giftet han Verena von Bethmann Hollweg som i 1961, fødte sitt tredje barn, en sønn ved navn Philip.

I 1964 Horst Janssen ble tildelt Darmstadt Art Prize. I 1965, retrospektiv av hans tegninger og grafiske arbeider dukket opp en i Kestner-Gesellschaft i Hannover. Hans posisjon som en respektert artist ble styrket ved å vinne Edwin-Scharff-prisen for byen Hamburg i 1966. Det følgende året, av de viktigste personene i hans døde ungdom to: hans tante Anna og sin lærer Alfred Mahlau. Janssen flyttet til Blankenese , Mühlenberger Weg. Året etter ble han skilt fra sin tredje kone. Hans kunst nå behandlet med tap på disse årene. Han vant førsteprisen for grafisk kunst ved Venezia biennalen i 1968. Janssen begynte et kjærlighetsforhold med Gesche Tietjens. En tur med Gesche å Svanshall , Skåne län , i Sør-Sverige fører til mange flotte tegninger av kystlinjen. Hans konsentrasjon om landskap ble støttet av hans retur til etsing. I 1972 skilte han fra Gesche Tietjen, som var gravid med hans barn, Adam. I 1973 hadde han et kjærlighetsforhold med Bettina Sartorius. I 1975 vant han den prisen, Schiller prisen for byen Mannheim , hvor hans store retrospektive tegningen ble organisert i 1976. I 1990 balkongen på huset hans kollapset og han fikk skader på øynene. I 1992 byen Oldenburg gjorde ham til æresborger.

Horst Janssen døde i Oldenburg 31. august 1995 og ble begravet i Gertruden Cemetery i Oldenburg.

Chianti Classico von Künstler Horst Janssen

Zu briefe am Miriam 1. Etsning.Opplag 100. 23x31

Zu briefe am Miriam 4. Etsning. Oppl 100. 23x31

Zu briefe am Miriam 2. Etsning. Oppl.100. 23x31

Zu briefe am Miriam 3. Etsning. Oppl 100. 23x31

Kjeldsen Art er en privat kunstsamling som ble startet i 2008 og holder til på Kråkerøy.

Intensjonen er å presentere norske, internasjonale og cubanske kunstnere gjennom åpne utstillinger og private visninger. Hovedvekten vil ligge på samtidskunst. 

Jeg har private visninger for kunstsamlere og interesserte. Utstillinger er kun åpne i perioder hvert år. Private visninger kan avtales. 

 

Kjeldsen-Art

Kråkerøy, Fredrikstad

olav.kunst@gmail.com

Telefon: +47 90 68 78 77

(bruk gjerne SMS)

 

Besøk/visning etter avtale