Elling Reitan

født 1949, Trondheim

Elling Reitan var 33 år da begynte å male på alvor, og det tok flere år før han bestemte seg for å bli kunstmaler på heltid. I dag er han en av landets mest kritikerroste og etterspurte kunstnere som har fått innpass hos kresne New Yorkere. Den fargesterke reitanske stilen er omfavnet av mange fra Europa til Asia. I Kapital (nr. 7/2000) beskrives Elling Reitan som en rasende flink maler og det hevdes at prisen på Reitans bilder har økt med mellom 20 og 25 % hvert år de siste fem årene. 

- Jeg vil at bildene mine skal være en motvekt til jaget i samfunnet i dag. Vi bombes av inntrykk og har det for travelt til å tenke egne tanker. Bildene mine er et tilbud om å stoppe opp. 

Reitan bar på en kunstnerdrøm fra barns ben av. Likevel satset han på en akademisk utdanning på universitet og studerte litteratur og filosofi. Midtveis i engelskhovedfag fikk han jobb som skitrener i Canada i to år etter mange år som aktiv langrennsløper med deltagelse i NM og Holmenkollen. Deretter gikk veien til lektor jobb i den videregående skole i 15 år. Han malte hele tiden ved siden av og underviste også i tegning- form og farge. I 1982 traff Reitan Odd Nerdum tilfeldig. Det ble innledningen til en 5 år lang lærere tid der Reitan pendlet til Nerdrums atelier en langhelg i måneden. Til slutt stod han på egne ben, trappet ned undervisningen og var tilslutt kunstner på heltid. 

 

Malestil

Det er ingen bestemt malerstil for Reitans bilder. Han lar fantasien fly og ender som oftest opp med en utrykks form som er en kombinasjon av det abstrakte, naturrealismen og litt fra surrealismen.

Når det kommer til fargevalg er han dristig. Han bruker alle regnbuens farger og det gjør bildene utrolig fascinerende.

 Han bruker mange tegn og symboler i bildene sine. Boka ”Tanke Teken” er aldri langt borte mens han maler. Kors, engler, sverd er noen av dem. Bildene er også ofte preget av lengsel.

I de første årene av Ellings malekarriere så man veldig godt at han hadde gått i lære hos Odd. Arbeidene var veldig naturrealistiske og konkrete. Dette pryder bildene ennå, men i en mye mindre grad. Reitan mener at alt trenger ikke å være slik det er i naturen. Gresset trenger ikke alltid å være grønt eller havet alltid blåt

Dikteren hviler. Litografi. 12x17

Ying og Yang 3. Akvarell. 46x76   

Ying og Yang 2. Olje på lerret. 35x35   

Stjerneskudd. Litografi.  

Ying og Yang 1. Olje på lerret. 2000. 40x70

Kjeldsen Art er en privat kunstsamling som ble startet i 2008 og holder til på Kråkerøy.

Intensjonen er å presentere norske, internasjonale og cubanske kunstnere gjennom åpne utstillinger og private visninger. Hovedvekten vil ligge på samtidskunst. 

Jeg har private visninger for kunstsamlere og interesserte. Utstillinger er kun åpne i perioder hvert år. Private visninger kan avtales. 

 

Kjeldsen-Art

Kråkerøy, Fredrikstad

olav.kunst@gmail.com

Telefon: +47 90 68 78 77

(bruk gjerne SMS)

 

Besøk/visning etter avtale