Victor Vasarely

Victor Vasarely

Victor Vasarely, f. 1906, Ungarn, d. 1997, Paris
Internasjonalt anerkjent som en av de viktigste kunstnerne i det 20. århundre. Han er anerkjent leder av Op Artbevegelsen, og hans innovasjoner i farge og optisk illusjon har hatt stor innflytelse på mange moderne kunstnere.

I 1947, Vasarely fant sin plass i abstrakt kunst. Påvirket av sine erfaringer på Breton Beach av Belle Isle, konkluderte han med at «interne geometri" kunne sees under overflaten i hele verden. Han oppfattet at form og farge er uatskillelige. "Enhver form er en base for farge, er hver farge egenskap for et skjema." Skjemaer fra naturen var dermed innarbeidet rent abstrakte elementer i sine malerier. Erkjennelsen den indre geometri i naturen, Vasarely skrev, "den ellipsoiden skjema ... vil sakte, men holdt urokkelig fast, tar tak i overflaten, og bli sin raison d'etre. Heretter, denne ovale formen uttrykker at i alle mine arbeider i denne perioden, det 'oseanisk følelsen "... Jeg kan ikke lenger ta en indre verden og en annen, en ytre verden, fra hverandre. The innenfor og uten kommunisere ved osmose, eller kan man heller si: den romlige-materielle univers, energiske -levende, følelse-tenkning, danner en helhet, udelelig ... Språkene av Ånden er, men supervibrations av de store fysiske natur. "

Vasarely ble født i Pecs, Ungarn i 1906. Etter å ha fått sin Baccalaureate i 1925, begynte han å studere kunst ved Podolini-Volkmann akademiet i Budapest. I 1928 ble han overført til Muhely Academy, også kjent som Budapest Bauhaus, der han studerte med Alexander Bortnijik. På akademiet, ble han kjent med moderne forskning i farger og optikk av Jaohannes Itten, Josef Albers, og konstruktivistene Malevitsj og Kandinsky.

Etter sin første one-man show i 1930, på Kovacs Ákos Gallery i Budapest, Vasarely flyttet til Paris. I de neste tretten årene viet han seg til grafiske studier. Hans livslange fascinasjon lineære mønster førte ham til å trekke figurativ og abstrakt mønster fag, slik som hans serie av harlequins, brikker, tigre og sebraer. I denne perioden Vasarely også opprettet multi-dimensjonale kunstverk av super-imponerende mønstret lag av cellofan på hverandre for å oppnå illusjon av dybde.

I 1943 Vasarely begynte å jobbe mye i oljer, lage både abstrakte og figurative lerreter. Hans første parisiske utstillingen var året etter i Galerie Denise René som han hjalp funnet. Vasarely ble anerkjent leder av avant-garde gruppe kunstnere tilknyttet galleriet.

I 1955, Denise Rene vert Galerie en stor gruppe utstilling i forbindelse med Vasarely maleri eksperimenter med bevegelse. Dette var den første viktige utstilling av kinetisk kunst og inkludert verker av Yaacov Agam , Pol Bury, Soto, og Jean Tinguely, blant andre.

I løpet av 1950-tallet, Vasarely skrev en rekke manifester om bruk av optiske fenomener for kunstneriske formål. Sammen med sine malerier og Vasarely utskrifter , ble disse en betydelig innflytelse på yngre kunstnere. Ifølge kunstneren, "I den siste analysen, bilde-objekt i ren komposisjon synes for meg som det siste leddet i familien 'malerier,' fremdeles besitter av dens skinnende skjønnheten, et mål i seg selv. Men det er allerede mer enn et maleri, i former og farger som komponerer er det fortsatt ligger på flyet, men plast arrangementet som de utløser sikringer foran og i flyet. Det er dermed en ende, men også en begynnelse, en slags lansere pad for fremtidige prestasjoner.


Mappe m 5 litografier. 105x70

Litografi 1. 105x70

Litografi 2. 105x70

Litografi 3. 105x70

Litografi 4. 105x70

Litografi 5. 105x70

Kjeldsen Art er en privat kunstsamling som ble startet i 2008 og holder til på Kråkerøy.

Intensjonen er å presentere norske, internasjonale og cubanske kunstnere gjennom åpne utstillinger og private visninger. Hovedvekten vil ligge på samtidskunst. 

Jeg har private visninger for kunstsamlere og interesserte. Utstillinger er kun åpne i perioder hvert år. Private visninger kan avtales. 

 

Kjeldsen-Art

Kråkerøy, Fredrikstad

olav.kunst@gmail.com

Telefon: +47 90 68 78 77

(bruk gjerne SMS)

 

Besøk/visning etter avtale